Μουσικοθεραπεία πληροφορίες

Τι ειναι η Μουσικοθεραπεία

Η Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής θεραπείας κατά την οποία η προσοχή του θεραπευτή εστιάζεται στην δημιουργία και αξιολόγηση της εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης με την βοήθεια της μουσικής και των ήχων. Η σχέση αυτή δημιουργείται κυρίως μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης, χωρίς βέβαια να αποκλείει την δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής και οι συμμετέχοντες είτε ακούγοντας μουσική, είτε χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα που δεν απαιτούν μουσική γνώση, δημιουργούν ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο. Κατά τη μουσικοθεραπευτική διαδικασία, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα μέσω της μουσικής, να διευρύνουν τις εμπειρίες και την αυτογνωσία τους, να βελτιώσουν την κοινωνικότητα τους και να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους. O μουσικοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος, με άριστες γνώσεις μουσικής και ψυχολογίας ώστε να οδηγεί και να στηρίζει τη θεραπευτική διαδικασία με ευαισθησία, δημιουργικότητα και ευελιξία.


Σε ποιούς τομείς βοηθάει η Μουσικοθεραπεία 

H μουσικοθεραπεία γενικότερα εστιάζει στην επαναφορά, διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής, σωματικής ή πνευματικής υγείας. Στοχεύει στο να δημιουργήσει δυνατότητες ή/και να αποκαταστήσει λειτουργίες, έτσι ώστε το άτομο να επιτύχει καλύτερη ενδοπροσωπική και διαπροσωπική ολοκλήρωση, και συνεπώς μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της πρόληψης, της αποκατάστασης και της θεραπείας. Ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ανθρώπου χωριστά, οι στόχοι μπορεί να ειναι: 

  • Συναισθηματική έκφραση
  • Επικοινωνία εναλλακτική του λόγου
  • Διανοητικές/γνωσιακές λειτουργίες
  • Κινητικές δεξιότητες
  • Κοινωνικές δεξιότητες
  • Οργανικές/σωματικές παθήσεις
  • Ποιότητα ζωής


Σε ποιους απευθύνεται


Λόγω της έμφυτης κλίσης μας ως άνθρωποι να αντιδρούμε και να ανταποκρινόμαστε στη μουσική και τα ακούσματα, η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως υπερήλικες. Ανάλογα την ηλικία, το θεραπευτικό αίτημα, τους στόχους και την προτίμηση,  μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικούς τρόπους και τεχνικές, πολλές φορές και συνδυαστικά. Η Διαδραστική μουσικοθεραπεία (που συντελείται παίζοντας με μουσικά όργανα ελεύθερα και αυτοσχεδιαστικά, είναι δημοφιλής επειδή είναι μια δυναμική δραστηριότητα που συνδυάζει την προσωπική δημιουργία και το συμβολικό παιχνίδι, ενώ οι μορφές μουσικοθεραπείας που στηρίζονται στη μουσική ακρόαση (Guided Imagery and Music) προσφέρουν τρόπους βαθύτερης προσωπικής διερεύνησης και αυτογνωσίας. 
Εφαρμόζεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, και σε οποιαδήποτε ψυχοσωματική κατάσταση, παράλληλα ή ανεξάρτητα από άλλες μορφές θεραπείας. Ενδεικτικά, οι μουσικοθεραπευτές αναλαμβάνουν  περιπτώσεις όπως:

Ψυχολογικές, ψυχιατρικές και ψυχοσωματικές διαταραχές
Αναπτυξιακές διαταραχές / αντίληψης
Διαταραχές λόγου
Νευρολογία
Ογκολογία
Καρδιολογία
Γεροντολογία
Παιδιατρική
Περιγεννητική ψυχολογία
Αποκατάσταση-Κοινωνική επανένταξη (ιατρική-ψυχιατρική)
Ανακουφιστική φροντίδα(palliative care)
Χρόνιες παθήσεις
Θεραπεία οικογένειας
Ανάπτυξη προσωπικότητας

Διάρκεια και συχνότητα της Μουσικοθεραπείας

Συνεδρίες γίνονται ατομικά στο χώρο της Ευαγγελίας Παπανικολάου και ομαδικά εφόσον ζητηθεί από κάποιο πλαίσιο ή φορέα. Η διάρκεια της συνεδρίας και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας, καθορίζονται από το είδος της προσέγγισης που θα ακολουθηθεί, την ηλικία του ατόμου και τους στόχους της θεραπείας. Συνήθως οι ατομικές συνεδρίες διαδραστικής μουσικοθεραπείας διαρκούν από 25 έως 45 λεπτά, ενώ οι ομαδικές 45 λεπτά έως  1,5 ωρα και γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. 


Επίσης, πολύ συχνά διοργανώνονται σύντομα βιωματικά εργαστήρια μουσικοθεραπείας για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μια εισαγωγική γνωριμία με τη μέθοδο.
Για πληροφορίες σχετικά με εργαστήρια, προσωπικές συνεδρίες και κόστος, επικοινωνήστε με την Ευαγγελία Παπανικολάου, στη σελίδα επικοινωνίας.